Namens Frietopia ging eerst Kerux onderzoeken wat het was en later ging Lilith er zelfs eentje proeven. Verslag daarvan vind je hieronder.

Het Blogje van Kerux

De friet kapsalon is een ware hype in frietminnend Nederland en dus tijd dat Frietopia (ten slotte de site over 's Neerlands frietcultuur) hier een stukje over schrijft. Want wat is toch een friet kapsalon?

Ik zal het even beschrijven. Men neme:

Het maken gaat ook in deze volgorde, eerst de friet dan de shoarma erop en daar overheen de knoflooksaus. Vervolgens een plak kaas (of twee) erop en het geheel in de oven/onder de grill om de kaas te laten smelten. Tot slot de sla erover en dan heb je een friet kapsalon te pakken.

Nu vraag je je misschien af waarom dat ding kapsalon heet en daarvoor moeten we naar Rotterdam waar deze combinatie ontstaan is. Het verhaal gaat namelijk dat een bepaalde kapsalon deze bestelling heeft bedacht en dat als je bij de lokale friettent vroeg om datgene wat ze bij de kapsalon bestelden, je dit kreeg. Vanaf daar is het balletje gaan rollen en zijn andere zaken in Rotterdam het gaan overnemen, onder de naam friet kapsalon dus.

Voor de Rotterdammers onder ons is dit natuurlijk totaal geen nieuws. Het concept bestaat al een paar jaar, maar ondertussen heeft het zich over Nederland verspreid en is het behoorlijk populair. Nu toch een kritische noot dan maar. Is deze combinatie van allerlei smaken door elkaar echt waar we heen willen? Blijkbaar vinden mensen het lekker, persoonlijk kan ik me er niet veel bij voorstellen (nog afgezien van het feit dat ik het als vegetariër sowieso niet eet). Friet is een simpel maar smaakvol product en door er steeds meer dingen bij te gooien verminder je de echte frietbeleving. Komt nog bij dat het er ook niet gezonder van wordt.

Maar laat ik het voorleggen aan de mensen waar het om gaat. Wat vindt u ervan: is een friet kapsalon lekker? Moeten al die friet varianten echt zo ingewikkeld?

[img|1537-20080703-kapsalon.jpg|50%|r|De half opgegeten kapsalon van Lilith.]

Het interview met Lilith

Aangezien onze vaste crew momenteel welgeteld nul in Nederland woonachtige niet-vegetariërs kent, hadden we een probleempje toen de afgelopen maanden de nieuwe snack/ovenschotel Kapsalon in populariteit groeide. Gelukkig konden we onze lieftallige vriendin Lilith zo ver krijgen deze vette hap voor ons uit te proberen. Kafir ondervroeg haar na afloop over deze ervaring.

Kafir: Waar hoorde je voor het eerst van de Kapsalon?

Lilith: Op Frietopia natuurlijk! ;-) En ook al boezemde het idee van een friet kapsalon me meteen angst in, toch heb ik me maar aangeboden als vrijwilliger om het uit te proberen (dat zou ik jullie vegalui toch niet aan kunnen doen anders).

K: Wat dacht je er van te voren van?

L: Euhm, voornamelijk: hoe komen ze erop? Dit zijn drie gerechten door elkaar! En ook: dit is echt eten voor als je aan het einde van je stapavond zeker wilt weten dat er niemand met je mee naar huis gaat. De kans dat er iemand met je wil zoenen als je een kapsalonadem hebt lijkt me minimaal. ;-)

K: En wat dacht je toen het voor je stond?

L: Moet ik dit echt gaan eten? Het is nogal een prutje zeg maar... Bovendien waren er wat enge zwart-verbrande frietjes die uit het bakje staken, en ik was bang dat het allemaal zo was. Maar dat viel gelukkig mee. (Ergens ziet het bakje met die kaas er wel uit als een bak lasagne ofzo, en dan zie je dat er friet in zit... vreemd.)

K: Wat vond je van de smaak?

L: 'De smaak' is niet de goede term voor een kapsalon. Het is meer 'de smaken'. Je hebt de frietsmaak (compleet overstemd door de knoflooksaus), de vleessmaak (overstemd door de knoflooksaus en het zout van de friet), de kaassmaak (in dit geval vermengd met wederom de knoflooksmaak, tot een kaas-knoflook-prutje) en dan was er bij deze kapsalon ook nog onderin een combinatie van chilisaus en kaas-vlees-olie. Dus... Door deze combinaties verandert de textuur van vooral de friet nogal (zompig is denk ik het goede woord).

K: Eigenlijk hoort er nog rauwkost bij, mistte je die?

L: Ik kan me moeilijk voorstellen hoe dat gesmaakt zou hebben, ik denk niet dat het de rest van de smaken had kunnen overstemmen. Maar misschien had het wel een frisse smaak kunnen geven, dat miste het nu wel een beetje.

K: Tot slot, is het een aanrader of niet?

L: Een kapsalon lijkt mij, juist om het feit dat het drie gerechten in één is, perfect voor als je een halve week niets gegeten hebt. Eventueel is het ook geschikt als uitgaanseten, maar dan wel als je erg hongerig bent! Ben jij iemand die vindt dat smaakcombinaties niet zo veel uitmaken en heb je behoefte aan een berg koolhydraten en vet? Trekt het idee van friet-met-kaas-met-vlees-met-knoflooksaus je? Dan is de kapsalon voor jou! Ben je een friet- en/of smaakpurist, óf wil je nog iemand versieren de komende dagen? Dan is de kapsalon misschien niet echt voor jou gemaakt...

K: Hartelijk bedankt voor dit interview!

Zie ook: meer frietgerechten.