Frietverhalen

Zo leer je nog eens wat.

Altijd al je kinderen verhalen willen vertellen voor het slapen gaan waarin je je passie voor friet en aanverwante artikelen kunt delen, zodat het kind op zou groeien met de zelfde morele standaarden als jij, een betere burger zal worden, met betere kansen op een carrière, een goede relatie, en geluk in het leven? Onderstaande verhalen bieden je die kans. Zo leer je dat goede friet gebruikt kan worden in de bestrijding van misdaad en branden, dat friet eigenlijk heel gezond is, en leerzaam, en één bezoekje aan frietopia je tot wel 126 euro kan besparen.

Overvaller verjaagd door friet

Een cafetariahouder uit Helmond heeft een overvaller verjaagd uit zijn zaak door een bak hete friet naar de jongen te gooien. Dit heeft de politie bekendgemaakt. De ongeveer 16 jaar oude overvaller kwam de snackbar binnen en bedreigde de eigenaar en diens vrouw met een vuistvuurwapen. Hij wilde geld. Toen de cafetariahouder een bak met hete friet in de richting van de overvaller gooide koos die het hazenpad. Dat leerde ik nooit in mijn cursus zelfverdediging!

Patat als brandblusser

In Den Haag gebruikt de brandweer tegenwoordig bevroren patat om kleine brandjes te blussen. Volgens een woordvoerder werkt het prima, ze hebben het de afgelopen maand al twee keer toegepast. Bij het laatste incident was een frituurpan door een kapotte thermostaat in de brand gevlogen, en doordat de brandweer ongeveer 1 kilo bevroren patat op de brand gooide, was het vuur in no-time onder controle. De patat is hierna echter niet meer geschikt voor consumptie, aldus de woordvoerder. Tóch jammer van de frietjes...

Frietje oorlog

In Turnhout, België deed de eigenaar van een friettent wel een hele rare ontdekking. Tussen de aardappelen in de schilmachine vond hij een granaat uit de tweede wereldoorlog. Op een gegeven moment merkte hij dat één van de aardappelen 'raar' deed in de machine. Toen de aardappel een granaat bleek, heeft hij hem in een emmer gelegd. De ontmijningsdienst heeft het projectiel opgehaald. Da's pas hete saus!

Man bekogelt politieauto met friet

De patat smaakte hem niet, en dus besloot een 27-jarige man uit Veenendaal er gisterenochtend maar een politieauto mee te bekogelen. Dat verklaarde hij tenminste aan de politie die hem een bekeuring voor baldadigheid gaf. De man probeerde nog onder de bekeuring uit te komen door een valse naam op te geven, maar daar kwamen de politieagenten achter en ook daarvoor kreeg de man een boete. In totaal moest de man 126 euro aan bekeuringen betalen. Leed dat voorkomen had kunnen worden als de man even langs Frietopia was gegaan!

Patat is verse groente

Ongebakken patat die niet is ingevroren valt in de Verenigde Staten onder de categorie 'verse groente'. Dit komt naar voren uit uitlatingen die de woordvoerder van het Amerikaans ministerie van Landbouw dinsdag heeft gedaan. De VS kenden in de jaren tachtig al een 'verse-groente-affaire'. De pas geleden overleden Ronald Reagan probeerde toen ketchup als 'groente' door het leven te laten gaan. Ketchup zat toen bij veel maaltijden voor scholieren. Toen werd de stelling over gezond voedsel voor Amerikaanse scholieren na protesten weer ingetrokken. Friet met ketchup is best gezond dus!

Friet van 20 cm brengt 200 dollar op

Een Amerikaanse vrouw is er in geslaagd om een friet(je) van ruim 20 centimeter op eBay te verkopen voor bijna 200 dollar (163 euro). Bovendien heeft ze contact opgenomen met het Guinness Book of Records, omdat het vorige record op 'maar' 17 centimeter zou staan. De 29-jarige Mindy Marland stond perplex toen ze de lange patat zag in het restaurant waar ze werkt. "Er liep een serveerster langs met een bord friet, waar hij bovenop lag. Hij trok meteen mijn belangstelling, dus haalde ik hem van het bord af", aldus Marland. Nadat ze van haar verbazing was bekomen, besloot ze de patat op eBay te verkopen. Het bieden begon bij 1 dollar, maar de uiteindelijke verkoopprijs zou uitkomen op maarliefst 197,50 dollar. Marland zei tegenover de pers dat ze dat nooit had verwacht, maar dat het nog verbazingwekkender was hoe de patat heel had weten te blijven tijdens het hele traject van productie en transport tot de frituurpan in het restaurant. Niet echt goede prijs-kwaliteit-verhouding!

Nederlandse friet naar België

De frieten die worden uitgedeeld bij een Brusselse viering van 175 jaar België zullen uit Nederland worden gehaald. De krant Gazet van Antwerpen beweert althans dat fabrikant McCain uit Hoofddorp de opdracht heeft gekregen. Woordvoerder Erwin Pardon van het bedrijf liet weten nog geen order te hebben ontvangen. Met het 175-jarig bestaan viert België juist dat het zich in 1830 afscheidde van Nederland. McCain zou echter met het contract aan de haal zijn gegaan nadat de organisatie van het festijn geen overeenstemming kon bereiken over of de aardappelen voor de patat uit Vlaanderen of Wallonië moesten komen. Tijdens de viering in september op de Brusselse vismarkt zullen 150 duizend porties frieten met mosselen worden uitgedeeld. Saillant detail: ook de mosselen zullen uit Nederland worden gehaald. O zo!

Bierfriet

De frietjes met biersmaak zijn afkomstig van het Nederlandse Lamb-Weston-Meijer, een bedrijf dat is gespecialiseerd in diepgevroren aardappelproducten. Om de frietjes de smaak van bier te geven worden ze in de fabriek ondergedompeld in een speciale vloeistof. Als ze daarna worden gebakken ontstaat een dun korstje dat naar bier smaakt. Bierfrieten zijn knapperiger en blijven langer warm dan gewone patat, aldus de topman van het bedrijf Guy Huybrechts, die overigens uit België afkomstig is. De frietjes kunnen volgens hem het best geserveerd worden in een bierglas. Belgen die de lekkernij thuis willen uitproberen moeten nog heel even wachten. Hij is afgelopen weekend gelanceerd op de aardappelbeurs, maar binnenkort ook te verkrijgen in de supermarkten. Volgens Huybrechts is het product in Britse pubs en brasseries al een groot succes. Er zit geen druppel alcohol in en "je kan er kilo’s van smullen zonder dronken te worden". Ze zijn wel duurder dan gewone friet, het scheelt zo’n dertig tot vijftig procent. De volgende stap: frietbier!

Frietmuseum in Antwerpen

In Antwerpen is onlangs het Belgisch Frietkotmuseum geopend. Het museum heeft een oppervlakte van maar 20 vierkante meter en is gevestigd boven 'Frietkot Max' op de Groenplaats in Antwerpen. In het museum kun je onder andere oude frietsnijders, strips over patat, een collectie frietpostzegels en foto's van oude frietkotten die de afgelopen twee eeuwen de Belgische straten sierden vinden. Een echte Belgische frietkot onderscheidt zich door de aanblik. Het zijn veelal omgebouwde caravans of bouwvallige barakken met bloemetjesbehang. Kunsthistoricus Paul Ilegems ziet met de opening van het museum een oude droom in vervulling gaan. Hij schreef ook twee boeken over de Belgische frietcultuur. Deze bevatten leuke wetenswaardigheden, zoals het ontstaan van de patat: als er in de winter geen visjes waren om te frituren, gebruikten de Belgen reepjes aardappel ter vervanging. Rijksmuseum eat your heart out!

Lees meer over: Frietcultuur.