[img|2243-20080825-mp.jpg|300px|r|Het personeel van Manneken Pis Amsterdam met de oorkonde.]

Op 4 Januari 2006 zijn de allereerste Frietopia Awards, toen nog Frietopia Publieksprijs 2005 genoemd, uitgereikt aan de volgende friettenten: Manneken Pis, Damrak, Amsterdam. Cafetaria Marmara, De Rijpstraat, Arnhem. * Cafetaria Toorop, Tooropstraat, Nijmegen.

Op 23 december zijn deze drie gekozen als best genoteerde friettenten uit Frietopia's Hall of Fame. Deze friettenten hebben een jaar lang, gedurende geheel 2006, mogen zeggen dat zij de beste friet van Nederland hebben.

Verslag Uitreiking

Manneken Pis, Amsterdam

De uitreikingen begonnen om 12.00 bij Manneken Pis, aan het Damrak in Amsterdam. Wij kwamen net voor de journaliste van Metro Amsterdam aan. Zodra we onze Frietopia¿-shirts lieten zien aan de mensen achter de toonbank werd er meteen met enthousiasme gereageerd en kregen we een friet van de zaak aangeboden. Twee van onze frietisten kozen (met recht!) voor een Obelix, de grootste maat waarbij je voor 3,45 een zak á 900 gram friet aangeboden krijgt met daaroverheen één van de twintig sauzen waaruit je kunt kiezen. Deze frietist hield het iets simpeler en koos voor een Lambik met groene-pepersaus. De saus was pittig en erg smakelijk met de heerlijke dikke frieten, en het werd duidelijk waarom deze Manneken Pis zo goed op kwaliteit beoordeeld werd. Ook op sfeer zit het eigenlijk wel goed, want hoewel er geen zitplaatsen zijn en dit in de winter wel nadelig is, is het personeel erg aardig en was de zaak nog versierd met kerstversieringen die ook wel aan de sfeer meededen. We werden zelfs door de eigenaar uitgenodigd om eens te komen kijken naar de productiemethoden.

Even later kregen we te horen dat AT5, de lokale Amsterdamse tv-zender, met Joop Braakhekke iets later op de dag, om één uur, hun opwachting zouden maken. Er werd besloten om hier ons reisschema voor aan te passen, maar om half twee maakte er nog geen journalisten hun opwachting dus we besloten verder te gaan naar Marmara.

Marmara, Arnhem

Iets over drieën kwamen we aan in Marmara en werden we hartelijk ontvangen door de eigenaar. Er werden meteen stoelen bij gehaald zodat alle vijf aanwezige frietisten konden zitten en we kregen ook hier een frietje van de zaak. Marmara mag dan wel een klein pand zijn, maar het wordt gerund door een man die duidelijk verstand heeft van friet en ook hart voor de zaak heeft. De sauzen zijn erg lekker, vooral de friet ketchup is een aanrader. Hier geen verse friet, maar wel beter gebakken dan menige friettent die verse friet aanprijst. De eigenaar had al met trots de lijst opgehangen van alle friettenten in Arnhem en daar kon nu onze geplastificeerde oorkonde bijkomen.

Niet alleen voor kwaliteit, maar ook voor prijs verdient Marmara de volle punten die de recensenten hebben gegeven voor deze zaak, de friet met kost er namelijk maar 1,20 en daar krijg je een flinke portie voor. We hadden ons uiterste best gedaan om ook voor Marmara persaandacht te regelen, maar helaas werd er niet zo enthousiast gereageerd als in Amsterdam. We konden niet zolang blijven omdat we al wat uitgelopen waren en we nog door moesten naar Toorop.

Toorop, Nijmegen

[img|2243-20080825-kx.gif|100%|r|Deze frietist had er gemengde gevoelens over.]

Om iets over vijven kwamen we aan bij Cafetaria Toorop. We werden hier nogal lauw ontvangen door de bediening, maar na enig overleg achter de toonbank werd er besloten ons ook hier een frietje van de zaak aan te bieden. Onze verwachtingen lagen ook voor deze tent hoog, maar werden helaas niet zo vervuld. De friet is er prima te eten, maar niet uitzonderlijk. De prijzen zijn wel erg netjes. De inrichting is keurig met betegeling in warme kleuren en kamerplanten hier en daar, en er is meer dan voldoende zitruimte.

Deze tent is van de drie toch wel degene waarvan wij het meest betwijfelen of wij er volgend jaar nog terug zullen komen, omdat het lijkt alsof de tent het vooral moet hebben van de goede reputatie en niet van de kwaliteit zelf. Laten we vooral hopen dat er verbetering in komt zodat de zaak zijn prijs waardig zal blijken of dat er een andere friettent de plaats over zal nemen.

Lees meer over de Frietopia Awards.