[image:58 align:right]

In juli 2011 heeft Frietopia een aardappeltest gedaan. We hebben meerdere rassen aardappels gekocht en deze volgens een vaste procedure tot friet bewerkt en daarna uitgebreid geproefd. De resultaten van deze test zijn na afloop ergens op ons kantoor in een bureaula verschwunden en pas recent teruggevonden in de bureaucratische molen van de Stichting Frietopia. Uiteraard hebben we voldaan aan alle eisen van wetenschappelijk onderzoek, zo waren de aardappels blind gelabeld en was er een controlegroep binnen de variatie aan aardappelen. Een samenvatting van de resultaten volgt hieronder.

Op de zevende en laatste plaats stond de aardappel die in onze test bekend stond als "F" of "酒". De negen leden van ons panel kwamen uit op een gemiddelde rapportcijfer van 3,2. Ook scoorden deze frieten verreweg het laagst op het onderdeel krokantheid. Commentaren beperkten zich vooral tot korte kreten als "rauw", "bah", "pap", "melig" en "slecht". Misschien dat deze aardappel een herkansing verdient met een afgestemde langere baktijd. De grote verliezer van de test was het Franse aardappelras Anais.

Zesde werd de aardappel die in onze test gelabeld werd als "VII". De zeven leden van ons proefpanel gaven gemiddeld een 6,0. Er waren weinig bijzondere commentaren te noteren voor het Oostenrijkse aardappelras Ditta, dat vooral geschikt zou zijn voor verse consumptie en salades.

Vijfde werd de aardappel die in onze test gecodeerd werd als "Щ". Ook dit ras moest het doen met een een score van 6,0, als gemiddelde gegeven door de volledige tien panelleden. Door de hogere score op krokantheid verroverde het ras de vijfde plek. Het blijkt lastig om de Frieslanders, want dat waren het, goed te bakken gezien de commentaren "gaar maar proeft als rauw" en "garig maar eigenlijk niet". De Frieslander werd wel als krokant gezien, maar smaakte tegelijkertijd dus nog enigszins naar rauwe aardappel.

Vierde, en daarmee halverwege, werd de aardappel die in onze test bekend stond onder de code "Г". De score die door zeven testers gegegeven was kwam uit op een gemiddelde van 6,6. Commentaren liepen erg uiteen van "vol" en "goede frietsmaak met aardappeltonen" via "frietig" en "te gefrituurd" naar "licht", "iets te rauw", "kruimig" en "heel erg kruimig". Dit was het Nederlandse aardappelras Premieres, dat vooral geschikt zou zijn voor friet en chips.

Op de derde plaats, met de bronzen medaille, eindigde de aardappel die in onze test "4", "D" of "Δ" werd genoemd. Acht smullende frietisten gaven deze aardappel gemiddeld een 7,0, hoewel de krokantheid niet optimaal was. Commentaren waren dit keer subtiel van aard, met commentaren als "ok", "goed", "zoetig palet" en "fluweelzacht lekker". Dit was opnieuw de Ditta die ook al op de zesde plaats eindigde.

Tweede plek en de zilveren medaille was voor de aardappel die in onze test gelabeld werd als "B" of "Б". Hoewel deze aardappel won op het onderdeel 'krokant', kwamen de zeven panelleden uit op een net niet winnende score van 7,6. De commentaren waren vooral opbouwend kritisch met termen als "klein beetje zompig", "iets zacht", "beetje vettig" maar toch ook "lekker" en "goed gaar". Dit was het minder bekende aardappelras Raya.

Tot slot, de aardappel die het beste uit de Frietopia-aardappeltest kwam, was aardappel "A". Acht testers gaven de friet van deze aardappel gemiddeld een 7,9 en dat was het hoogste resultaat. Commentaren waren vooral lovend over de goede aardappelsmaak getuige kreten als "eerst interessant daarna aardappelig", "beetje olie, beetje aardappel", "veel aardappel", en "goede aardappelsmaak". De consistentie werd beschreven als "zacht en toch krokant". De winnaar van de Frietopia aardappeltest 2011 was het Duitse aardappelras Elvira.

Zie ook: [meer activiteiten van Frietopia](/wiki/frietopia-activiteiten/).