Friettentenoverschot in België

België telt momenteel 5000 friettenten. Volgens het Nationaal Verbond voor Frituristen, zijn dat er veel te veel. Deze bond wil de opleiding -frituuruitbater- gaan verplichten

"Mensen denken dat ze een goudmijn gaan uitbaten. Maar frieten bakken is deels kennis en deels kunst. Als je dat niet bezit, kan je geen succesvolle frituur beginnen", aldus de voorzitter Bernard Lefèvre.

Complete artikel: http://www.brabantsdagblad.nl/algemeen/bdbuitenland/8355949/Friettentenoverschot-in-Belgie.ece

Hoe staan jullie tegenover zo'n opleiding? Wat vinden jullie van de stelling van de voorzitter?




WTULTC
Kwamen er in Nederland maar meer bij. Volgens mij verdwijnen er hier in Nederland juist meer friettenten vanwege MacD, Burger King, kebabzaken etc... De diversiteit is groter geworden. In België ondervinden ze daar blijkbaar minder hinder van lijkt het.

Friet bakken op zich lijkt me niet zo moeilijk. De keuze tussen verse en fabrieksfriet lijkt me het belangrijkste voor een nieuwe friettent. Ik zou zelf kiezen voor verse friet en kwaliteit bieden om me zo te kunnen onderscheiden van de rest.
Er zijn een aantal zaken die dat doen en daar wel profijt van hebben en zo een vaste klantenkring opbouwen die voor een goed frietje een eindje verder rijden/lopen. 21 maart 2011 22:26


outis
Verplichten lijkt me onzin; een slechte frituur is sowieso geen lang leven beschoren. Het lijkt me dat dit 'probleem' zichzelf oplost, en dat de bemoeienis van het NVF weinig zal bijdragen.

Ik ben overigens van mening dat frieten bakken 90% kennis is, 10% persoonlijke voorkeur en 0% kunst. Give or take een paar procenten op de 90/10 verhouding. 21 maart 2011 12:07


Kerux
Ik snap niet zo goed waarom het er te veel zouden zijn. Het zijn gewoon bedrijven toch? Dus als ze bestaansrecht hebben commercieel gezien, lijkt het me dat er weinig aan de hand is. En wat betreft de opleiding, als dat er voor zorgt dat de kwaliteit er op vooruit gaat is er wel iets voor te zeggen, maar het verplichten is wel weer ietwat bemoeizuchtig voor een branchevereniging. 20 maart 2011 18:49