Friet kapsalon

De friet kapsalon is een ware hype in frietminnend Nederland en dus tijd dat Frietopia (ten slotte de site over 's Neerlands frietcultuur) hier een stukje over schrijft. Want wat is toch een friet kapsalon?

Ik zal het even beschrijven. Men neme:

- aluminium bak (wat groter en hoger dan een normaal frietbakje)
- portie friet (bij voorkeur goed gebakken)
- shoarma (soms ook ander vlees)
- flinke lepel knoflooksaus (hier is natuurlijk op te variëren)
- kaas
- sla

Het maken gaat ook in deze volgorde, eerst de friet dan de shoarma erop en daar overheen de knoflooksaus. Vervolgens een plak kaas (of twee) erop en het geheel in de oven/onder de grill om de kaas te laten smelten. Tot slot de sla erover en dan heb je een friet kapsalon te pakken.

Nu vraag je je misschien af waarom dat ding kapsalon heet en daarvoor moeten we naar Rotterdam waar deze combinatie ontstaan is. Het verhaal gaat namelijk dat een bepaalde kapsalon deze bestelling heeft bedacht en dat als je bij de lokale friettent vroeg om datgene wat ze bij de kapsalon bestelden, je dit kreeg. Vanaf daar is het balletje gaan rollen en zijn andere zaken in Rotterdam het gaan overnemen, onder de naam friet kapsalon dus.

Voor de Rotterdammers onder ons is dit natuurlijk totaal geen nieuws. Het concept bestaat al een paar jaar, maar ondertussen heeft het zich over Nederland verspreid en is het behoorlijk populair. Nu toch een kritische noot dan maar. Is deze combinatie van allerlei smaken door elkaar echt waar we heen willen? Blijkbaar vinden mensen het lekker, persoonlijk kan ik me er niet veel bij voorstellen (nog afgezien van het feit dat ik het als vegetariër sowieso niet eet).
Friet is een simpel maar smaakvol product en door er steeds meer dingen bij te gooien verminder je de echte frietbeleving. Komt nog bij dat het er ook niet gezonder van wordt.

Maar laat ik het voorleggen aan de mensen waar het om gaat. Wat vindt u ervan: is een friet kapsalon lekker? Moeten al die friet varianten echt zo ingewikkeld?




Gravatar
Anoniem
Things Every person Need To Know About The earphone Internet business
aa http://www.alliedplumbingservices.com/sitemap.asp?michael-kors-tote-bags-sale/ggnlugxp-p-620.html 28 november 2014 04:45

Gravatar
Anoniem
What the leaders are typically not actually saying with regards to handbags and also the way this impacts on you.
aa http://www.overheaddoornwi.com/sitemap.asp?michael-kors-ipad-case-for-sale/qgwdeear-p-471.php 23 november 2014 23:22


Bananenstein
@Kerux: Het is wel een "stapelhap", maar op een ethisch verantwoorde manier, voor een niet-vegetarische frietist dan. Je neemt een grote plastic bak en vult die voor de helft met friet. Daarop een laagje knoflooksaus en eventueel sambal. Dan een klein handje sla en tot slot een laag gegrild varkensvlees. De verschillende lagen vormen onderling een soort "natuurlijke" buffer, waardoor het geen vormeloze massa wordt. En-1....het slot is gewoon een goeie friet met pittige knoflooksaus. En-2...met enige fantasie zou je dit een gezonde volledige maaltijd kunnen noemen. 20 april 2008 09:53


Kerux
Worden bij zo'n patat giros ook alle ingredienten op elkaar gestapeld dan? 20 april 2008 08:29


Bananenstein
Afgezien van de kaas lijkt dit gerecht wel heel erg sprekend op een patat gyros die in mijn (voormalige Griekse, nu Chinese) friettent al jaren te koop is. En inderdaad, het is een volledige volledige maaltijd die best binnen te houden is (grootste compliment van de dinnersite www.maarhoewashet.nl).<br />
12 april 2008 14:31


Kafir
Lilith, we zijn benieuwd! 10 april 2008 20:10


Lilith
Ik wil me best als vrijwilliger-die-wel-vlees-eet opwerpen om het een keer te proberen en een recentie te schrijven, maar ik moet zeggen dat ik bevooroordeeld ben. Ik vind het namelijk een erg anti-sociaal recept. Moet je voorstellen wat een verschrikkelijke adem je hiernaa hebt!! Heel vriendelijk voor de rest van de wereld.<br />
<br />
Wel een garantie dat je alleen naar huis gaat na het stappen ;). 9 april 2008 09:20


Soyweiser
Ik vind topposting ook maar vervelend.<br />
<br />
Ik moet ook zeggen dat ik de frietje kapper erg ranzig vind klinken. Maar het zal vast na een stevige avond stappen heel smakelijk zijn. Maar ik had er nog niet van gehoord iig :). 8 april 2008 11:12

Gravatar
Anoniem
Hier in de Achterhoek heb ik het nog niet gesignaleerd. maar wij lopen wel vaker een beetje achter :p lijkt me wel lekker naar het stappen en alle liters GROLSCH die daarmee gepaard gaan... 7 april 2008 22:31


Kafir
Ik vind het ook fijner lezen van boven naar beneden. 7 april 2008 19:03


Kerux
Het typen van de post gaat toch al bovenaan? ;)<br />
<br />
Maaruh, dit is opzich de voor de hand liggende leesrichting, vind het wel prima zo eigenlijk. 7 april 2008 17:17


outis
Lijkt me iets voor cult :) heu @overige webmasters: wat denken wij van top-posting voor de blogreacties? 7 april 2008 08:18


Kafir
Verschillende soorten kapsalons? Herenkapsalons en dameskapsalons? Maar hoeveel tenten zouden nou echt meer dan één soort kapsalon aanbieden? Misschien een grote en een kleine, maar "allerlei toepassingen" lijkt me een beetje overdreven. 6 april 2008 14:44

Gravatar
Anoniem
In mijn omgeving, eventjes terugkomend op het kleffe, wordt het vooral besteld na het stappen...dus ja, als je veel gedronken hebt maakt het volgens mij niet meer uit.<br />
<br />
In de Snackkoerier van een maand of 2 geleden stonden verschillende Kapsalons beschreven, met allerlei toepassingen die ook allemaal een eigen naam hadden ;) 6 april 2008 05:53


Kerux
@Kafir: hehe, dat lijkt me dan wel weer grappig, doen! 5 april 2008 15:20


Kafir
Je vergeet trouwens dat er in het traditionele recept naast een flinke hoeveelheid knoflooksaus één kleine schuine reep chilisaus overheen moet. Verder heb je de essentie wel te pakken geloof ik.<br />
<br />
De bedoeling is volgens mij dat als het goed gedaan wordt dat je dan vrij mager vlees neemt en dat het vlees de kaas en saus "opvangt" en de friet zo beschermt (en zelf ook niet teveel vet doordruipt).<br />
<br />
Eén van de redenen trouwens waarom het zo populair is is volgens mij omdat het een "complete maaltijd" is. Vlees, aardappelen, groenten, zuivel en een sausje. Als je zo'n ding eet als avondeten heb je het idee een heel driegangendiner naar binnen gewerkt te hebben en heb je dus best eventjes geen trek meer.<br />
<br />
Maar ik ben eerlijk gezegd wel benieuwd. Zullen we het een keer proberen met frietjes, gekruide sojabrokken, veganistische knoflooksaus, chilisaus, tofu-kaas en ekologische rauwkost? 5 april 2008 12:41


Kerux
@zeeuwsmeisje: ja dat lijkt mij dus ook, dat er van je friet weinig overblijft. Ik vind het al niet lekker als er te veel saus overheen wordt gegooid (doe het er dan los bij ofzo), omdat de friet dan zacht wordt. Geldt natuurlijk wel voornamelijk voor echt vloeibare sauzen zoals curry (maar laat ik dat nou regelmatig eten). 5 april 2008 05:53

Gravatar
Anoniem
ECHT SUPAH LEKKAH!<br />
<br />
GROETEN UIT ROTTERDAM! 5 april 2008 02:55

Gravatar
Anoniem
Ik heb het één keer op SMERIG!<br />
<br />
Daarnaast vind ik het zonde van de friet, je krijgt een hele vette kleffe hap door het vlees, saus en kaas 4 april 2008 15:57