De friet kapsalon is een ware hype in frietminnend Nederland en dus tijd dat Frietopia (ten slotte de site over 's Neerlands frietcultuur) hier een stukje over schrijft. Want wat is toch een friet kapsalon?
Ik zal het even beschrijven. Men neme:
- aluminium bak (wat groter en hoger dan een normaal frietbakje)
- portie friet (bij voorkeur goed gebakken)
- shoarma (soms ook ander vlees)
- flinke lepel knoflooksaus (hier is natuurlijk op te variëren)
- kaas
- sla
Het maken gaat ook in deze volgorde, eerst de friet dan de shoarma erop en daar overheen de knoflooksaus. Vervolgens een plak kaas (of twee) erop en het geheel in de oven/onder de grill om de kaas te laten smelten. Tot slot de sla erover en dan heb je een friet kapsalon te pakken.
Nu vraag je je misschien af waarom dat ding kapsalon heet en daarvoor moeten we naar Rotterdam waar deze combinatie ontstaan is. Het verhaal gaat namelijk dat een bepaalde kapsalon deze bestelling heeft bedacht en dat als je bij de lokale friettent vroeg om datgene wat ze bij de kapsalon bestelden, je dit kreeg. Vanaf daar is het balletje gaan rollen en zijn andere zaken in Rotterdam het gaan overnemen, onder de naam friet kapsalon dus.
Voor de Rotterdammers onder ons is dit natuurlijk totaal geen nieuws. Het concept bestaat al een paar jaar, maar ondertussen heeft het zich over Nederland verspreid en is het behoorlijk populair. Nu toch een kritische noot dan maar. Is deze combinatie van allerlei smaken door elkaar echt waar we heen willen? Blijkbaar vinden mensen het lekker, persoonlijk kan ik me er niet veel bij voorstellen (nog afgezien van het feit dat ik het als vegetariër sowieso niet eet).
Friet is een simpel maar smaakvol product en door er steeds meer dingen bij te gooien verminder je de echte frietbeleving. Komt nog bij dat het er ook niet gezonder van wordt.
Maar laat ik het voorleggen aan de mensen waar het om gaat. Wat vindt u ervan: is een friet kapsalon lekker? Moeten al die friet varianten echt zo ingewikkeld?
Anoniem
aa http://www.alliedplumbingservices.com/sitemap.asp?michael-kors-tote-bags-sale/ggnlugxp-p-620.html 28 november 2014 04:45
Anoniem
aa http://www.overheaddoornwi.com/sitemap.asp?michael-kors-ipad-case-for-sale/qgwdeear-p-471.php 23 november 2014 23:22
Bananenstein
Kerux
Bananenstein
12 april 2008 14:31
Kafir
Lilith
<br />
Wel een garantie dat je alleen naar huis gaat na het stappen ;). 9 april 2008 09:20
Soyweiser
<br />
Ik moet ook zeggen dat ik de frietje kapper erg ranzig vind klinken. Maar het zal vast na een stevige avond stappen heel smakelijk zijn. Maar ik had er nog niet van gehoord iig :). 8 april 2008 11:12
Anoniem
Kafir
Kerux
<br />
Maaruh, dit is opzich de voor de hand liggende leesrichting, vind het wel prima zo eigenlijk. 7 april 2008 17:17
outis
Kafir
Anoniem
<br />
In de Snackkoerier van een maand of 2 geleden stonden verschillende Kapsalons beschreven, met allerlei toepassingen die ook allemaal een eigen naam hadden ;) 6 april 2008 05:53
Kerux
Kafir
<br />
De bedoeling is volgens mij dat als het goed gedaan wordt dat je dan vrij mager vlees neemt en dat het vlees de kaas en saus "opvangt" en de friet zo beschermt (en zelf ook niet teveel vet doordruipt).<br />
<br />
Eén van de redenen trouwens waarom het zo populair is is volgens mij omdat het een "complete maaltijd" is. Vlees, aardappelen, groenten, zuivel en een sausje. Als je zo'n ding eet als avondeten heb je het idee een heel driegangendiner naar binnen gewerkt te hebben en heb je dus best eventjes geen trek meer.<br />
<br />
Maar ik ben eerlijk gezegd wel benieuwd. Zullen we het een keer proberen met frietjes, gekruide sojabrokken, veganistische knoflooksaus, chilisaus, tofu-kaas en ekologische rauwkost? 5 april 2008 12:41
Kerux
Anoniem
<br />
GROETEN UIT ROTTERDAM! 5 april 2008 02:55
Anoniem
<br />
Daarnaast vind ik het zonde van de friet, je krijgt een hele vette kleffe hap door het vlees, saus en kaas 4 april 2008 15:57