Alle recensies van krzgrf


Friture Martin Zwerts (Eindhoven)

- 18 oktober 2009 13:07
Kwaliteit:
kwantiteit:
Prijs:
Sfeer:
Al enkele honderden jaren is op elke straathoek in Nederland friet te koop. Een land vol met uitstekende frietbakkers dus, zou je zeggen.

Het tegendeel is echter waar: de kwaliteit van friet in Nederland is bedroevend laag. En het lijkt niemand iets te kunnen schelen. We kopen het spul bij de snackbar op de hoek - dat is al ver genoeg - en we laten het verstikken in een dichtgevouwen plastic tas. Een volk dat te lui is om een straatje om te lopen voor een goede patat, krijgt wat het verdient: bleke, vette, slecht gebakken friet, op elke hoek van de straat. Alstublieft.

Hoe anders is het bij Frituur Martin Zwerts. Hier schept de ambachtelijke bakker met aandacht en toewijding de frieten nog eens om; geen twee plakken er aan elkaar. De patatten met zwarte plekjes zijn er al tussenuit gehaald. En elke friet met een oneffenheid die hij nog tegenkomt, gaat er onherroepelijk uit, met de rechterhand onder de linkerarm door werp hij hem weg, vermoedelijk in de richting van een prullenbak.

De handgesneden frieten worden hier prachtig gebakken: zonnegeel, knapperig aan de uiteinden, stevig, luchtig en bovenal: je eet hier meesterlijk gefrituurde aardappelpartjes. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar elders is het toch wel heel vaak ondefinieerbare toelie die je krijgt geserveerd.

En voor deze snackbar kom ik naar Eindhoven. Ik woon er al enige tijd niet meer, ik woon nu in een stad aan de rivier. Ik neem ook mensen mee naar Frituur Martin Zwerts. Om ze echte friet te laten proeven. Het is meestal lang geleden dat ze kwaliteitspatatten hebben gegeten.

Ook gisteren heb ik hier weer samen met iemand genoten van de frieten. En van de aller-charmantste Annelies, die in de frituur alle andere dingen dan frieten bakken voor haar rekening neemt.

En dat doet ze goed. Behalve gisteren. Want toen de zaak ging sluiten er een buitengewoon grondige schoonmaakbeurt door de frituur ging, stond ze intussen, zoals altijd, gezellig te kletsen. Na het eten ben ik vertrokken, en bij Oss schoot het me ineens te binnen: we hebben niet afgerekend!

Annelies, ik kom er komende week voor langs: 1 x friet speciaal, 1 x met sat├ęsaus, frikadel speciaal (ook die is hier het best), hamburger speciaal en een blikje Fanta. De prijs? Geen idee, maar het is nooit veel bij deze beste frituur van Zuid-Nederland.