Eerder meldden we al dat Schiphol er over denkt over te gaan op gebruikt frituurvet 'biobrandstof'. Spitsnieuws weet te melden dat ze inmiddels zijn begonnen. Er rijden namelijk maar liefst veertig transportwagentjes sinds vandaag alleen nog maar op gebruikt frituurvet.

"Het gebruik van honderd procent biodiesel voor onze voertuigen geeft een belangrijke impuls aan de ontwikkeling van duurzaam ondernemen op Schiphol", zegt Ad Rutten van Schiphol Group. "We hebben de ambitie uitgesproken om in 2012 voor eigen activiteiten CO2-neutraal te zijn. De inzet van duurzame mobiliteit draagt hieraan bij."

Als de proef bevalt gaan alle transportkarretjes over op gebruikt frituurvet. Nu lijkt me zelf de stap tussen een transportkarretje en een vliegtuig best groot. Of schiphol zelf op deze manier CO2 neutraal wordt in 2012? Maar het is een begin. Een ding is zeker: blijf ondertussen friet eten, zodat Schiphol lekker verder kan experimenteren.

FEBO bestaat 70 jaar en wil dat ook graag vieren. Op dinsdag 13, woensdag 14 en donderdag 15 april delen alle FEBO vestigingen tussen de middag gratis friet of snacks uit. En welke echte frietist waardeert een gratis frietje nou niet?

- Dinsdag de 13e van 12:00 uur tot 14:00 uur een puntzak friet.
- Woensdag de 14e van 11:00 uur tot 13:00 uur een rundvleeskroket.
- Donderdag de 15e van 15:00 uur tot 17:00 uur een roomijsje.

Haast je dus snel naar de FEBO. Waar zit de dichtbijzijnste FEBO? Dat vind je natuurlijk het makkelijkst hier op frietopia. Lees het hele bericht hier.

Via Snack-nieuws.nl kwam ik een artikel op Misset Horeca tegen genaamd Waar de mystery guest op let.

Na het lezen vraag ik me serieus af wat die bekers, waarop een jaartal en het nummer van de ereplaats in de top 100 staan vermeld, nu eigenlijk betekenen. Zo te zien betekent het vooral dat je een net onderhouden en schone zaak hebt.

Natuurlijk chargeer ik nu, maar ik heb wel vaker wat gelezen over de criteria die gehanteerd worden. Nooit en te nimmer las ik daarin iets terug over de kwaliteit van de friet, snacks en de andere producten die verkocht worden. Het gaat nooit over het eten!


Op zondag 2 oktober organiseert de lokale afdeling Slowfood Rijnzoet voor de vierde maal het Smaakfestijn op het park Arnhems Buiten (voormalige Kema-Terrein) in Arnhem. En bij een Week van de Smaak zijn ze gelukkig de frietjes niet vergeten!

Paul Ilegems, de schrijver van het Frietkottenboek zal een lezing geven genaamd 'Frieten zijn ook slow'. In dit boek maakte een indeling van het steeds meer uit het straatbeeld verdwijnende frietkot zoals daar is de busfrituur, caravantype of de huisfrituur. De lezing bevat onder andere een diapresentatie met ongetwijfeld vele voorbeelden van de verdwijnende frietkot. Waarschijnlijk is er ook gelegenheid deze grootheid te ontmoeten.

Dus 2 oktober in de buurt van Arnhem en zin in een interessante lezing van een de grootste frietkenners van het moment? Kijk hier voor meer informatie.